Montfort Hospital Redevelopment in Ottawa, Canada

August 14, 2010 Category: Commercial Building, Hospital

Designed by Stantec Architecture Ltd, Montfort Hospital Redevelopment  is located in Ottawa, Canada, The revitalisation of Hopital Montfort Hospital explores the development of a contemporary environment of wellness within the context of an extremely constrained urban hospital campus. Montfort Hospital is the only full service teaching and community hospital in Ontario offering healthcare services in French and is a symbol of solidarity and cultural fulfillment to the Franco-Ontarian community.

The program calls for an increase in beds from 160 to 289 and an increase in total building area, more than doubling the existing, to approximately 800,000 sq ft. Expanded programs include Emergency, Surgical Services, Maternal Newborn, Diagnostic Imaging, Mental Health, Intensive Care, Ambulatory Procedures and Ambulatory Care Clinics.

The key objectives were to transform the patchwork existing hospital into a contemporary environment of wellness with a clear, intuitive orientation system that connects to the landscape, is a positive expression of community connection.

The design approach is organised around four courtyards which define the framework for a new circulation system and organize program accommodation. Expressed as ‘ribbons of glass’, the fully glazed corridor system provides visitors, staff and patients with an intuitive wayfinding system, allows natural light to penetrate deep into the large floorplate and provides a strong connection to the exterior landscape. Landscape walls, rendered in charcoal masonry, provide the ground-based element for the main program, accommodated in red brick. The landscape walls transition from exterior to interior providing a continuity of materials and expression within the complex.

An Entry Pavilion is a key component of the southeast courtyard, capturing a piece of the landscape to create a light-filled, open symbol of the new public entrance for Montfort. The entrance pavilion brings visitors into the facility, provides immediate visual connection to the two southern landscaped courtyards and the principle circulation elements. The entry pavilion offers a clear and welcoming image allowing visitors to become immediately oriented and connected to the primary circulation system.

Montfort Hospital Redevelopment Design Architechture Plan 1Montfort Hospital Redevelopment Design Architechture Plan 1

Montfort Hospital Redevelopment Design Architechture Plan 2Montfort Hospital Redevelopment Design Architechture Plan 2

Montfort Hospital Redevelopment Design Architechture Plan 3Montfort Hospital Redevelopment Design Architechture Plan 3

Montfort Hospital Redevelopment Design by Stantec Architecture LtdMontfort Hospital Redevelopment Design by Stantec Architecture Ltd

Leave a Reply